Anvelope de iarna – de ce trebuie montate ?

21Anvelopele de iarna au scopul de a creste performantele automobilului in conditii de drum si temperaturi de iarna. Aici includem drumuri acoperite cu zapada, polei sau gheata.

Cand sunt utile si necesare anvelopele de iarna ?

Un raspuns scurt ar fi acela ca odata cu scaderea temperaturii sub nivelul de 7 grade Celsius – moment in care anvelopele de vara isi pierd proprietatile, devenind mai rigide si implicit mai putin performante. Compusii de cauciuc utilizati in productie si designul anvelopelor de iarna ajuta la mentinerea performantelor si a sigurantei si in conditii dificile.

Legislativ, la nivelul Romaniei, se mentioneaza ca din momentul in care drumul prezinta zapada, polei sau gheata, montarea de anvelope de iarna (sau anvelope all-season) devine obligatorie; lipsa acestora se sanctioneaza cu amenzi si suspendarea talonului.

22

Pentru a fi siguri ca anvelopele de iarna sunt omologate, verificati marcajele de pe acestea. De regula, anvelopele marcate cu M+S, MS sau M&S sunt potrivite pentru a circula pe drumuri de iarna. Alaturi de aceste marcaje obligatorii putem gasi si simbolul unui munte cu un fulg de nea. De regula aceste anvelope sunt special concepute pentru a fi utilizate in conditii de iarna chiar si foarte dificile.

anvelope M+S

De ce sunt anvelopele de iarna mai eficiente ?

Exista mai multe elemente care diferentiaza anvelopele de iarna de cele de vara:

  • Compusii de cauciuc din care acestea sunt compuse anvelopele de iarna ajuta la mentinerea flexibilitatii anvelopei pe timp de iarna;

  • Banda de rulare are un design diferit, mai „agresiv”, cu microstriatii, special conceput pentru a creste stabilitatea, pentru a reduce distanta de franare si pentru a evita fenomenul de acvaplanare pe carosabile ude;

  • Teste speciale sunt realizate in fiecare an de producatori si cluburi auto pentru a testa si compara anvelopele de iarna in toate conditiile si situatiile posibile;

  • Preturile sunt foarte asemanatoare cu cele ale anvelopelor de vara, iar durata de viata de asemenea; daca sunt utilizate pe timpul sezonului rece.

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *