Test 2015 anvelope vara pe 235/65R16C (Promobil)

Ce au in comun cauciucurile de vara si frigiderele? Acestea ar trebui sa functioneze bine pe timpul verii la temperaturi foarte ridicate si in plus, sunt echipate cu etichete europene speciale, care informeaza despre caracteristicile-cheie in momentul cumpararii. In ambele cazuri, etichetele afiseaza nivelurile de eficienta energetica, iar peanvelope sunt specificate nivelul de zgomot si aderenta pe teren umed. Pentru un top anvelope vara pe 235/65R16C destinate autoutilitare, revista auto Promobil a efectuat un test in acest sens.

promobil-anvelope-vara235-65r16c-2015

Nu cu mult timp in urma, pe piata au inceput sa apara sianvelope pentru autoutilitare cu clasa “A” la aderenta pe suprafete umede. 

test-promobil-anvelope-vara235-65r16c-2015

Anvelope vara pe 235/65R16C testate de catre Promobil:

  • Continental ContiVanContact 200

CONTINENTAL_VANCONTACT 200

  • Goodyear Cargo Marathon

GOODYEAR_CARGO-MARATHON

  • GT Radial Maxmiler Pro

GTRADIAL_MAXMILER-PRO

  • Nokian cline Cargo

NOKIAN_CLINE-CARGO

  • Pirelli Carrier Camper

PIRELLI_CARRIER-CAMPER

In momentul acestor teste, trei modele aveau clasa ‘A’ la aderenta pe carosabil umed – Continental VanContact 200, Nokian Cline Cargo si Pirelli Carrier Camper –  special concepute pentru rulote, dar potrivite si pentru microbuze. Versiunea initiala Pirelli Carrier s-a comportat bine in testele europene, insa acum este randul noii versiuni, care ar trebui sa aiba o rezistenta mai ridicata la uzura. 

test-promobil-anvelope-vara235-65r16c-2015

 

Producatorii Continental si Nokian sustin ca anvelopele lor ofera cel mai inalt nivel de siguranta pe suprafete umede si uscate si il completeaza cu un confort sporit. Pentru a demonstra acest lucru, ei vor trebui sa concureze la acest test cu un Goodyear deja consacrat si cu GT Radial, ca alternativa mai ieftina.

Momentul adevarului, ca de obicei, a venit in timpul testelor de performanta pe suprafete umede. Cele mai bune anvelope s-au dovedit a fi Pirelli, Nokian si Continental. Aceste modele au ocupat primele 3 pozitii din clasament. Cu o viteza de 80 km/h, anvelopele Pirelli se opresc dupa o impresionanta distanta de 37,4 m, Continental, franeaza cu 1.4 m mai departe, iar Nokian adauga inca un metru, urmata apoi de Goodyear, care beneficiaza de un rating bun in Europa.

Dupa cateva sute de runde, Pirelli au fost recunoscute ca fiind cele mai bune anvelope, asigurand cel mai inalt nivel de siguranta, in orice conditii de trafic. Anvelopele Pirelli sunt urmate imediat de Continental, care se remarca prin rezistenta la rulare extrem de scazuta, alaturi de Nokian care s-a comportat bine pe suprafete uscate si umede, dar cu o rezistenta relativ mare la rulare. In ceea ce priveste GT Radial, avand in vedere nivelul slab de performanta obtinut in testele, aceste anvelope pot fi considerate recomandate numai in anumite conditii.

Rezultatele testului:

test-promobil-anvelope-vara235-65r16c-2015

Stanga: franare pe uscat(distanta de franare de la 100 km / h, in m)dreapta:(viteza medie in km / h)

test-franare-promobil-anvelope-vara235-65r16c-2015

Stanga: Economie(rezistenta la rulare, kg / t) Dreapta: zgomot(Nivelul de zgomot la 80 km / h dB (A))

test-economie-promobil-anvelope-vara235-65r16c-2015

Stanga: franare pe umed(distanta franare  de la 80 kmh, in m)Dreapta: stabilitate laterala pe suprafete umede (acceleratie laterala maxima, m / s2)

test-franare-umed-promobil-anvelope-vara235-65r16c-2015

Rezistenta la acvaplanare longitudinal: TEXT(pierdere de viteza de aderenta, km / h) Dreapta: rezistenta la acvaplanare (acceleratie laterala maxima, m / s2)

Clasament final:

test-acvaplanare-promobil-anvelope-vara235-65r16c-2015

1.Pirelli Carrier Camper

2.Continental ContiVanContact 200

3.Nokian cLine Cargo

4.Goodyear Cargo Marathon

5.GT Radial Maxmiler Pro

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *