Test anvelope all season 225/50R17 – Auto Bild Allroad 2017

Rezultatele celui mai recent test realizat de Auto Bild pe anvelope all season 225/50R17 va da de gandit tuturor celor care doresc sa isi achizitioneze noi anvelope pentru urmatorul sezon de iarna. Conform celor de la Auto Bild, anvelopele all season “pot fi o alternativa demna de luat in considerare, in cazul in care ofera performante asemanatoare cu cele testate”. Soferii interesati sa isi achizitioneze anvelope pot avea linistiti incredere in anvelopele all season ce au obtinut rezultate bune in test, chiar daca cele dedicate sezoanelor de vara sau celor de iarna vor avea, in mod evident, performante mai bune.

Realizatorii testului au fost multumiti in special de anvelopele Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 si Michelin CrossClimate. Cele doua, alaturi de alte 6 profiluri de anvelope all season 225/50R17 au fost puse la incercare in diferite medii: carosabil uscat, carosabil ud si zapada. Testul a avut loc in Noua Zeelanda, masina utilizata fiind o Skoda Yeti. Avand un scor final egal, cauciucuri Michelin si Goodyear au primit calificativul “exemplar”.

Locul 1 si locul 2

Desi au avut un scor final egal, anvelopele Vector 4Seasons Gen-2 si CrossClimate s-au evidentiat prin aspecte diferite: putem astfel sa observam si diferenta de conceptie de design intre diferiti producatori. In cazul celor doua repere mentionate mai sus, cel de la Goodyear s-a comportat pe zapada “aproape la fel de bine ca o anvelopa de iarna”, iar cel de la Michelin a fost “la fel de bun ca o anvelopa de vara” pe carosabil uscat. Trebuie mentionat ca profilul Michelin CrossClimate a fost conceput de celebrul producator francez in primul randa ca o anvelopa de vara performanta, dar care face fata cu succes si conditiilor de iarna.

Chiar si asa, cele doua profiluri au oferit performante decente in toate conditiile in care au fost testate, autoturismul Skoda oprindu-se in conditii de siguranta mai tot timpul. Singurele minusuri constatate au fost (pe langa pret, fiind totusi vorba de anvelope din gama premium): acvaplanarea la anvelopele Goodyear si aderenta in viraje pe carosabil umed la Michelin.

Locul 3

A fost ocupat de anvelopele Nokian WeatherProof. Dupa cum era si de asteptat din partea producatorului finlandez specializat in anvelope de iarna, cauciucul Weatherproof s-a comportat exemplar in testele pe drumuri inzapezite. Acesta a obtinut performante aproapiate de nivelul unei anvelope de iarna din aceeasi gama, s-a prezentat destul de bine la testele pe carosabil umed, dar a prezentat ceva carente in testele pe carosabil uscat.

Cei de la Auto Bild au mentionat ca desi anvelopa Nokian “s-a dovedit a fi egala cu performantele din categoria cauciucuri iarna in testele pe zapada”, aceasta “nu a fost la fel de precisa pe carosabil uscat, oferind manevrabilitate si distante de franare de nivel mediu”. Desi profilul a aratat carente si cand vine vorba de rezistenta la rulare, acesta a fost notat cu calificativul “bine”.

Restul clasamentului

Calificativul mentionat mai sus a fost obtinut si de catre anvelopele Vredestain Quattrac 5 si Pirelli Cinturato All Season. Anvelopa de la Vredestein a fost descrisa ca fiind “o anvelopa all season foarte buna, ce oferta aderenta foarte buna atat pe carosabil umed, cat si pe carosabil uscat”, dar cu o singura problema semnificativa – nivelul scazut de performanta cand vine vorba de combaterea fenomenului de acvaplanare. Pe de alta parte, cauciucul celor de la Pirelli a fost foarte bun la testele de acvaplanare, fiind notat drept un profil foarte echilibrat ca si performante. Totusi, raportat la pretul destul de ridicat, anvelopele Pirelli nu sunt foarte impresionante pe carosabilul uscat.

Alte doua anvelope, Uniroyal Allseason Expert si Falken AS200 EuroAllSeason au primit calificativul “satisfacator”. Laudata pentru performantele cu acvaplanarea si in testele pe zapada, dar si pentru confort si pretul scazut, anvelopa de la Uniroyal a aratat distante de franare scurte pe carosabil umed si un nivel scazut de manevrabilitate pe carosabil uscat. Cauciucurile de la Falken s-au descurcat mai bine pe carosabil uscat, distantele de franare si rezistenta impotriva acvaplanarii fiind principalele lor puncte forte. Totusi, aceste anvelope nu au fost la acelasi nivel pe zapada si la rezistenta la rulare.

Anvelopa ce a ocupat ultimul loc a primit calificativul “nerecomandat” – este vorba despre Syron 365 Days All Weather, profil fabricat de catre cei de la Nexen Tire. Desi pretul acestor anvelope este jumatate comparativ cu anvelopele mai sus mentionate in acest test, cei de la Auto Bild mentioneaza ca “pe termen lung, se va ajunge la costuri asemanatoare per total, datorita rezistentei la rulare foarte ridicate pe care anvelopa o afiseaza”. Distantele de franare pe suprafete umede obtinute au fost extrem de slabe: la franarea de la 100 km/h, anvelopele Syron au operit dupa inca 12 metri, comparativ cu anvelopele Goodyear. De asemenea, anvelopele fabricate de Nexen au fost mult mai zgomotoase si mai neconfortabile – problema semnalata imediat de toti cei implicati in test.

Rezultatele finale:

1. Goodyear Vector 4Seasons Gen-2

goodyear-vector-4seasons-gen-2 Calificativ final: Exemplar 

Zapada: 2+ / Carosabil umed: 2+ / Carosabil uscat: 2

2. Michelin CrossClimate

michelin-crossclimate Calificativ final: exemplar 

Zapada: 2 / Carosabil umed: 2+ / Carosabil uscat: 2+

3. Nokian WeatherProof

Nokian-Weatherproof Calificativ final: Bine 

Zapada: 2+ / Carosabil umed: 2 / Carosabil uscat: 2-

4. Vredestein Quatrac 5

Vredestein-Quatrac-5 Calificativ final: Bine 

Zapada: 2- / Carosabil umed: 2 / Carosabil uscat: 2

5. Pirelli Cinturato All Season

CINTURATO-ALL-SEASON Calificativ final: Bine 

Zapada: 2- / Carosabil umed: 2 / Carosabil uscat: 2-

6. Uniroyal Allseason Expert

uniroyal-all-season-expert Calificativ final: Satisfacator 

Zapada: 2 / Carosabil umed: 3+ / Carosabil umed: 2-

7. Falken AS200 Euro AllSeason

Falken-AS200-Euro-AllSeason Calificativ final: Satisfacator

Zapada: 3 / Carosabil umed: 2 / Carosabil umed: 2-

8. Syron 365 Days All Weather

Syron-365-Days-All-Weather Calificativ final: Nerecomandat

Zapada: 3- / Carosabil umed: 4 / Carosabil uscat: 3+

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *